Om oss

"Jag älskar trä. I alla dess former, från naturen till byggprodukten. Det är ett fantastiskt material att arbeta med. Att skapa med. Det finns så oändligt många möjligheter att bearbeta och använda sig av trä. Det är till och med bra för oss, och för miljön, att bygga i trä."

- Mihkel Laks

När jag var yngre så tog intresset för byggnation, snickeri, sig lite olika uttryck. Allt från att ha byggt ett flertal ”stugor” med varierande kvalité hemma i trädgården. Till att ha försökt bygga de svåra sakerna i träslöjden. Jag förstod det inte då, att det var byggnation och snickeri som jag var ämnad att jobba med.

 

Jag som startade och driver GÖAF Byggservice Aktiebolag heter Mihkel Laks.  Jag är uppvuxen på Hisingen och har bott här större delen av mitt liv. Mitt yrkesverksamma liv har jag däremot tillbringar hos Försvarsmakten, i alla fall till stor del. Allt började med lumpen. Eller ja, jag hade intresset redan innan det. Även i unga år hade uniformen en viss dragningskraft. Mycket mer än lek var det inte vid den tiden så lumpen var första riktiga kontakten. Därifrån fortsatte det med en BFA (anställd instruktör), en utlandstjänst, några år som hemvärnsgruppbefäl och därefter utbildning till specialistofficer inom säkerhetsförbandstjänst. När jag efter 18 månader tog examen blev jag placerad på ett förband som inte drog lika med mina värderingar. Det blev inte en långvarig anställning. Redan efter 12 månader valde jag att lämna Försvarsmakten igen. Det var inte ett enkelt beslut - idag är jag helt övertygad om att det var exakt rätt beslut. 

Detta var i slutet av 2013 och jag startade upp företaget i form av ett handelsbolag, tillsammans med min bror. Det var ett enkelt och billigt sätt att starta ett bolag, om inte var en enskild firma. Jag vet faktiskt inte varför det inte blev enskild firma - förmodligen för att jag då trodde att ett Handelsbolag var mer "bolagsaktigt". Första delen av 2014 läste jag företagsekonomi på Handels. Eftersom att jag inte hade någon aning om hur ett företag fungerade, i stort sett, så kändes det bäst att utbilda sig. Samtidigt började jag så sakteligen fundera över vad företaget skulle inrikta sig på, på vad jag skulle göra helt enkelt. Jag hade ju aldrig byggt för andra, i alla fall inte på ett professionellt sätt. Efter att ha diskuterat med en bekant om de olika vägarna att gå tog jag kontakt med Willab Garden, något som han rekommenderade mig att göra. Den kontakten ledde till att jag åkte ner till deras huvudkontor på en tvådagars utbildning, och därefter var jag auktoriserad montör. Framåt våren så började det komma in förfrågningar och jag delade min tid mellan studier och företagande. Tillslut hade jag fått så många jobb att jag helt övergick till monteringen av växthus och uterum. Att tilläggas var mitt första jobb det största och mest komplicerade växthuset, på den mest udda platsen. Inget som går upp mot en utmaning!

Sen dess har det varit många med och motgångar. Min bror, som numera jobbar åt mig, är utbildad snickare och har i många år jobbat för de större byggbolagen. Det tog nästan två år innan han började i företaget – under den tiden gjorde jag det mesta själv. Jag har under perioder haft andra personer anställda – det är dock ingen av dem som har passat i det långa loppet och därför är de inte kvar idag.

Det har på många sätt varit en intressant resa som fortsätter varje dag. Samtidigt har det varit en personlig resa. Det fanns en anledning till varför jag startade mitt egna företag. Jag har många gånger trott att jag har hittat rätt anledningar och utifrån den tron tagit vissa beslut. Det har varje gång visat sig att det inte riktigt stämde. Däremot har jag kommit närmare och närmare det syftet som jag har letat efter.