Ska du redan gå?

Hittade du svar på alla dina frågor? Vi ger dig gärna mer information så skicka oss ett meddelande och se om vi kan svara på frågan :)

Hösten är här, vad bor i dina hängrännor?

·

·

Något som händer varje år är att träden tappar sina löv. Något som kanske inte händer varje år är att hängrännorna blir rensade, känner du igen dig?

När hösten kommer med fuktigt och blött väder är det viktigt att rensa sina hängrännor. Klarar man sig inte utan det? Jo, kortsiktigt. Långsiktigt är det dock inte ett bra alternativ, i alla fall inte om huset står nära träd och annan växtlighet, för det är inte bara löven som sätter igen rännorna.

Beroende på taktäckning, plats och förhållanden så är det mycket annat som kan ramla ner i rännorna över ett år. Har du en hög vinkel på taket är det mer troligt att mossa och annat som växer på pannorna lossnar med regnet och dras med ner i rännorna. Där stannar det om ingen rensar ut det. Tillsammans med löv och sand från betongpannorna skapas det grogrund för allehanda växtlighet. Ser du att det börjar växa gräs eller till och med träd i hängrännorna, då är det verkligen dags att gå upp och titta vad som händer där.

Vad är det då som händer när det är fullt i rännorna?

För det första så stannar vatten kvar i rännorna. Det binds i växtligheten. När det sedan kommer mycket vatten på en gång så rinner inte vattnet undan, ibland inte alls, vilket leder till översvämning. Har man otur sker översvämningen där konstruktionen är svag, vilket kan leda till att vatten hamnar inne i väggar eller motsvarande. Oavsett var så finns risken att det underliggande blir betydligt mer blött än det är byggt för. Därtill så hamnar mer vatten i marken istället för att direkt ledas bort genom dagvattensystemet. Det kan ge vattniga och leriga områden i trädgården.

Mest kritiskt är dock om vattnet skulle leta sig in i husets konstruktion. I alla hus syns inte detta tydligt och problemet kan uppstå under år – vilket leder till stora och ibland komplexa reparationsarbeten.

Lösningen då?

Så absolut bästa lösningen är att minst årligen, helst två gånger om året, gå över sina rännor och rensa ut dem. Om rännorna är låga räcker det med en enklare stege eller pall, en hink, en vanlig trädgårdsspade och glöm inte handskarna. Om de är högra finns det speciella verktyg att köpa, det kan vara en rimlig investering. En lång stege kan ett alternativ, tänk dock på säkerheten och att ha ordentligt upplag för stegen och gärna någon som håller i den under tiden. Är det så att man inte vill eller kan göra detta själv, eller samtidigt vill få en inspektion av rännorna och skicket på takfoten, då kan ni ringa oss – vi hjälper er med att både rensa hängrännorna och ger er en uppfattning om skicket på avrinningen och taket. Tveka inte att ta kontakt med oss!

Finns det andra lösningar?

Ja, det finns andra långsiktiga lösningar för att inte behöva vara uppe vid taket så ofta. Dels finns mekaniska hinder som ser till att löv inte hamnar i rännorna. Det går även att se över hur många och vilken typ av träd som finns i närheten av byggnaden. När det är dags att lägga om taket finns det en vits i att diskutera vilken typ av yttertak som skall läggas. Tegelpannor har många fördelar över betongpannor, både i hänseende till rännorna, men även av andra anledningar. Vill du veta mer om vad du långsiktigt kan göra är du välkommen att kontakta oss.