Ska du redan gå?

Hittade du svar på alla dina frågor? Vi ger dig gärna mer information så skicka oss ett meddelande och se om vi kan svara på frågan :)

Bygga med träfiberisolering

·

·

Vi har sedan några år tillbaka arbetet med träfiberisolering i våra projekt. Det är ett material som har väldigt bra egenskaper och passar väldigt bra i de projekt som vi bygger. För er som inte vet mycket om produkten kommer här några av de bästa egenskaperna, enligt oss:

1. Diffusionsöppen

Trä är ett material som kan hantera fukt på ett väldigt naturligt sätt. Det fungerar även när det används i isolering. Isoleringen drar åt sig fukt och sparar detta tills luften utanför är torrare, för då drar luften åt sig fukten och materialet torkar. Systemet som vi bygger med, när vi bygger hela väggar, baseras på att fukten från inomhusluften kan transporteras ut genom väggarna, men inte luften i sig. Det gör att fukten kan vandra ut och klimatet inomhus blir bättre, samt att den varma luften stannar kvar inne.

2. Håller värme

Materialet är dessutom väldigt bra på att ”spara” värme. Det är särskilt bra på tidig vår och sen höst. När solen värmer väggen så absorberar träfiberisoleringen värmen och när sedan temperaturen faller på kvällen så avger väggen värmen. Det gör att klimatet innanför väggen upplevs som jämnare och behagligare. Samtidigt som den hanterar värmen på ett bra sätt står den även emot ljud. Materialet är i sig tyngre än konventionell isolering, och det är bra när det gäller bullerskydd.

3. Miljövänligare

Produkten är producerad av trä, vilket är en förnybar källa. Det är dessutom en process som är mindre energikrävande och produkten går att ta om hand vid en eventuell rivning i framtiden. För oss som jobbar med materialet blir arbetsmiljön mycket trevligare. Träfiber kliar inte, och det fäller inte heller ut fibrer på samma sätt som mineral- och glasull gör. Det betyder att öppen träfiberisolering inte är lika skadlig som andra typer av isolering.

För oss betyder träfiberisolering att vi kan göra vår byggande långsiktigt hållbart, och på ett sätt som underlättar vår vardag som hantverkare. Det är inte i alla miljöer som produkten kan användas, men i de som det går är den oslagbar med sina fördelar. Absolut bäst fungerar produkten i äldre trähus där det inte finns plast i väggarna. Produkten i sig är inte ny. Den har använts tidigare i historien och är idag ytterligare förbättrad. Framförallt används den mycket i Tyskland och Österrike, och det är även där tillverkningen av de produkterna vi använder ligger.

Är ni intresserade av att höra mer om träfiber, eller hur det skulle kunna gå att använda i ert projekt, så tveka inte att ta kontakt med oss så berättar vi mer. Vi utgår från Hisingen men utför projekt i Storgöteborg.