Ska du redan gå?

Hittade du svar på alla dina frågor? Vi ger dig gärna mer information så skicka oss ett meddelande och se om vi kan svara på frågan :)

Fasad av bränt trä

·

·

,

Sedan något mer än ett år har vi jobbat med ett stort projekt och vi har kommit till att montera ny fasad på byggnaden. Fasaden som valdes till projektet är ett trä som har bränts på ytan.

Yakisugi 

Ursprungligen kommer behandlingen från japan, där namnet Yakisugi betyder ”bränt ceder”. I europa används även namnet ”Shou Sugi Ban”. Det är nämligen cederträ som används i den japanska metoden, där tre plank monteras ihop till en triangel och placeras över en mindre eld. När ytan på planken har bränts av och förkolnat lossas planken från varandra, elden släcks med vatten och fasadmaterialet är färdigt att användas.

Trät som vi använder kommer från Terminalia superba, Black Limba (Frake), och är ett hårt träslag som växer i västra Afrika. Trät har värmebehandlats innan den bränns av industriellt i en ugn med gasbrännare. Materialet är mycket hårt, formstabilt och förkolningen på ytan ger ett karaktäristiskt utseende på huset.

Vi har köpt produkten från en tillverkare i Estland, Ek Eood, och rekommendera dem för den här fasad typen. Vi har haft kontakt med dem via e-post enbart, och kommunicerat på Estniska. De säljer dock till stora delar av Europa och kan förmodligen hjälpa till lika bra på engelska. De har kontinuerligt hållit tider och levererat det som vi efterfrågat. Leveransen skedde snabbt och produkten var väl förpackad. Lossnings hjälp på arbetsplatsen behövs dock då de skickar på långfärds lastbil.

Hur är materialet att jobba med?

Materialet är bra, det är formstabilt så det är lätt att få raka längder. Vi ville dock ha mycket längre längder än vad som fanns tillgänglig, vilket gjort att vi fått skarva de delarna av fasaden som inte bryts av fönster eller dörrar. Vi har som längs 7 meter från nock till grund och det är inte heller rimligt att anta att sådana längder skall finnas tillgängliga. Vi har istället pluggat dessa med Festool´s Domino maskin och på så sätt fått en stark och beständig skavning. Skarvarna i sig ger fasaden i sig karaktär och gör sig inte illa på något sätt. Även de snitt och justeringar som vi gör i panelen är lätta att bränna på igen. Vi använder mindre handhållna gasbrännare för att få till ytan där vi behöver kapa på längden, och resultatet går inte att skilja från det som kommer från fabrik.

fasad, bränt trä, hantverkare, snickare, bygg
Infästning

För att fästa in panelen valde vi i samarbete med Scanfast en produkt från Beck Fastening som heter LignoLoc. Det är en spik tillverkad av trä, bok för att vara exakt, som vi skjuter in genom fasadbrädan, Den fungerar precis som en vanlig spik men har fördelen att den kan behandlas som trä. I och med att materialet vi arbetar med har en skör yta, är det inte rimligt att tänka sig att vi skulle kunna dra ut en normal spik utan att skada panelen. Med en träspik kan vi helt enkelt borra ut den. Att spiken är tillverkad av trä gör även hela konceptet betydligt mycket mer spännande. Eftersom det är två lika exklusiva träprodukter passar de ypperligt ihop i det här projektet.

Är den här fasaden för alla?

Nej, det här materialet, och den här typen av fasad är inte för alla. Det handlar till stor del om ekonomi. Materialet i sig kostar mycket mer än en bra furupanel, och hanteringen och arbetet med panelen tar mer tid än en mer traditionell svensk fasad. Även infästningen kostar mer och kräver specialverktyg för att appliceras, vilket även det kostar mer. Så även om det är en väldigt bra och hållbar produkt så passar den inte alla byggnader.

I just detta projekt är det dock passar det dock bra. Tillsammans med fönster, yttertak och plåtlösningar blir det en helhet – mer om detta kan ni läsa i kommande artiklar. Och tveka inte att kontakta oss om ni har ytterligare frågor om den här paneltypen, eller annan fasad som ni kanske själva behöver.