Ska du redan gå?

Hittade du svar på alla dina frågor? Vi ger dig gärna mer information så skicka oss ett meddelande och se om vi kan svara på frågan :)

Hur vi installerar ett fönster och varför

·

·

,

Vi byter ofta fönster hos våra kunder. Det kan bero på en rad olika anledningar, och oavsett anledning är det viktigt att få till en lufttät anslutning mellan vägg och fönster. Något som är extra tydligt när det är kallare ute.

Kontrollerad ventilation

I ett hus vill du alltid kunna kontrollera ventilationen, alltså luftflödet. I äldre hus är det ofta ventilation via självdrag – vilket betyder att huset växlar luft med hjälp av tryckskillnader. Förr gjordes detta genom att man eldade i spis och ugn, då blev skorstenen varm och hjälpte till att suga runt luften – som då kom in där det gick. Senare byggdes även friskluftsventiler in i väggarna. När vi slutade elda i kök och ugn började vi istället förlita oss på att ventiler i kök och bardum skapar ett sådant undertryck att frisk luft dras in genom ventilerna. När vädret blir kallt vill vi kunna styra mängden luft som kommer in, och då vill vi kunna strypa tillförseln via ventilerna. Men om inte dörrar och fönster har korrekt tätning, och kall luft dras in genom skarvarna, får vi svårt att kontrollera flödet.

Upplevt klimat

En annan viktig aspekt är det upplevda klimatet. Om inte anslutningen är lufttät så kommer upplevelsen av kallras vara större än nödvändigt. Önskvärt är att det inte ska upplevas vara drag vid fönster över huvudtaget. Därför är det viktigt att anslutningen görs ordentligt tät.

Hur gör vi då?

Vi använder en speciell fönstertejp som vi applicerar mellan fönster och det isolerande skicket på utsidan, samt mellan karm och stomme/diffusionsskydd på insidan. Tejpen som vi använder är diffusionsöppen, och fungerar tillsammans med våra övriga produkter som är lufttäta men som släpper igenom fukt. Genom att använda den här typen av tejp försäkrar vi oss om att fönstret blir riktigt tätt. Mellan de båda lagren med tejp isolerar vi med linull. Det är ett naturligt material med goda isolerande egenskaper. Att det inte sker någon luftväxling i isoleringen bidrar även det till effektiviteten på isoleringen. Kombinationen med tejp och isolering skapar en tät och effektiv anslutning och minskar energiförlusten i anslutningen mellan fönster och stomme.

Har ni ett äldre trähus där ni funderar på att byta eller renovera era fönster så hör av er till oss, vi hjälper gärna er och guidar er så att resultatet blir så bra som möjligt. Ni kan kontakta oss via vårt formulär eller skicka en offertförfrågan. Vi utgår från Hisingen och jobbar framförallt i Göteborg men även i Storgöteborg.