Ska du redan gå?

Hittade du svar på alla dina frågor? Vi ger dig gärna mer information så skicka oss ett meddelande och se om vi kan svara på frågan :)

Hur vi monterar ett uterum

·

·

,

Fem tips för att montera ett uterum:

Efter att ha monterat över 40-talet uterum har vi nu samlat på oss många erfarenheter, några av dessa vill vi dela med oss av till er. Är ni sugna på ett uterum och vill montera ett uterum själva följer här några tips på vägen

1 – Bygg en separat altan under ditt uterum

För att förhindra läckage och att trät under uterumsstommen ”suger” in vatten så bygger vi en separat stomme under uterummet. Denna är frånskild andra delar av altanen som går runt. På trallen som ligger som ”syll” under skjutdörrar och stolpar lägger vi även en plåt. Denna plåt förstärker skyddet och gör att det vatten som hamnar på glaspartier rinner bort från konstruktionen.

2 – Behandla limträstommen före montering

Gärna med olja i ändträ som kommer att ligga mot annan yta, och minst grundfärg. Vi målar våra stommar med en oljebaserad färg som låter trät andas. Vi får god täckning och ett bra skydd för konstruktionen.

3 – Tillse ordentlig tätning av kanalplasttaket mot befintligt hus

Att täta ett kanalplasttak är inte helt lätt. I detta fallet har vi fördelen av att vi kan skjuta upp taket under det befintliga uthänget. Detta är en optimal lösning vilket ger en lång sträcka för eventuellt inträngande vatten. De tätningslister som normalt medföljer är inte 100% täta. De förlitar sig oftast på en tunn gummilist som ligger tryckt mot kanalplasten. I och med att kanalplasten ska tillåtas röra sig är det svårt att fästa denna list på ett fullgott sätt. Vi har använt oss av expanderande fönsterdrev och låtit tillverka plåtar som vi har monterat på de ställen där det är väldigt utsatt. Varje anslutning är unik och utsätts för olika mycket vind/regn, konsultera gärna oss för att få ett utlåtande på vad som passar just ert uterum.

4 – Isolera på rätt sätt

Vi använder träfiberisolering när vi isolerar väggar och bjälklag i våra uterum. Vi väljer att använda detta system, som är diffusionsöppet, då det hjälper uterummet att andas genom årstiderna. Ett diffusionsöppet system betyder att vattenånga kan gå igenom väggsystemet utan att fastna i konstruktionen. Utsidan klär vi med en vindduk och insidan med en ångbroms. I mitten använder vi här Pavaflex träfiberisolering. Även i bjälklaget använder vi denna typ av isolering. Förutom att det är en naturlig produkt som är bra att arbeta med, skapar den en bättre miljö i uterummet.

5 – Montera skjutdörrarna och få tätt

Uterum har ofta ett system med skenor uppe och nere samt U-profiler på sidorna. Dessa kräver ett tajt montage för att inte läckor skall uppstå. De levereras ofta med någon typ av tätband som ska täta mellan skena och stolpe, detta är inte alltid tillräckligt. Se till att skenan är riktigt tajt mellan stolparna, och komplettera gärna med någon form av fog eller lim för att få en riktigt tät skarv – detta är en vanlig orsak till läckage i skjutdörrssystemet. Det finns system som är monterade i en karmlösning istället – dessa har ett inbyggt dränagesystem och fungerar till del bättre än lösningarna med separat skena. Oavsett utförande så finns det alltid risk att ett skjutdörrssystem läcker vid extrem väderlek.

Jag hoppas att detta ger er en liten hjälp på vägen mot er uterumsdröm. Vill ni ha hjälp kommer vi gärna ut och tittar på och diskuterar vilken lösning som skulle passa just era behov och förväntningar. Vi utgår från Hisingen och gör även jobb i Storgöteborg. För att kontakta oss använd gärna vårt kontaktformulär.