Ska du redan gå?

Hittade du svar på alla dina frågor? Vi ger dig gärna mer information så skicka oss ett meddelande och se om vi kan svara på frågan :)

Vad gör vi ute på landet, Ola berättar.

·

·

För någon månad sedan berättade vi att vi hade fått i uppdrag att renovera sovrum i ett hus där vi varit tidigare. Nu har vi kommit en bit på vägen och Ola, som är verkmästare på plats, berättar om vad vi gör och hur tanken är.

Konstruktionen

Huset, som i grunden är från 1800-talet, har en stomme bestående till stor del av liggande timmer och har under seklets gång byggts om och till i olika etapper. Delen vi nu arbetar med ligger på övre våningen och består av i stort två rum som delas av med en vägg. Takhöjden är inte tilltagen, runt 2,5 meter i nock. Lutningen är dock relativt låg, vilket gör att det är ändå helt okej ståhöjd i rummen. Sedan tidigare har vi gjort en tilläggsisolering utvändigt, där vi har lagt en 62mm tjock träfiberisolering på taket. Större delarna av huset har även tilläggsisolerats med 170mm cellulosa på taket. Dock inte hela taket. Den delen som utgör ena rummet har enbart träfiberskivan på taket, varför vi nu bygger ner och isolerar även inifrån med ca 100mm.

Lite mer om träfiber- och cellulosaisolering

Träfiberisolering, även kallad träullsisolering, är en typ av isoleringsmaterial som är tillverkat av träflis eller sågspån. Det är känt för sin miljövänlighet och hållbarhet, eftersom det är tillverkat av en förnybar resurs. Träfiberisolering erbjuder utmärkt värme- och ljudisolering och kan användas i väggar, tak och golv. Dessutom är det brandsäkert och kan hjälpa till att förbättra inomhusluftkvaliteten genom att reglera fukt. Denna typ av isolering kan vara ett utmärkt val för dem som är intresserade av att minska sin klimatpåverkan och skapa ett mer energieffektivt hem.

Cellulosaisolering är däremot tillverkad av bland annat återvunnet papper, behandlat med brandskydds- och skadedjursskyddande medel. Denna typ av isolering anses vara miljövänlig eftersom den minskar avfallet av papper och andra fibermaterial. Cellulosaisolering ger även god ljudisolering och har förmågan att reglera fukt, vilket bidrar till en bekväm inomhusmiljö. Eftersom den är lätt att applicera passar den även för svåra och ojämna ytor.

Målet

För den här etappen så är målet att få klart stommen, isoleringen, de avdelande väggarna samt sätta in fyra fönster och ordna till fasaden på utsidan. Resterande delar planerar beställaren att ordna med själva. På så sätt delar vi upp arbetet mellan oss, vi utför det större och något mer komplexa (och tidskrävande) åtgärderna, och så tar beställaren över och gör de delar som de känner sig bekväma med. Det ger både tids- och kostnadsmässiga fördelar för beställaren.

Titta gärna på videon som ligger på Youtube, där berättar Ola, som är Verkmästare hos oss, mer om upplägget och vad vi gör på plats.

Har ni ett projekt där det skulle behövas lite hjälp för att komma vidare? Skicka då ett meddelande till oss så hjälper vi er!