Ska du redan gå?

Hittade du svar på alla dina frågor? Vi ger dig gärna mer information så skicka oss ett meddelande och se om vi kan svara på frågan :)

Specialister på att hitta fel och göra rätt(are)

·

·

En del projekt innehåller oväntade problem som behöver lösas för att helheten skall bli bra (och i vissa fall även säker). Härom sistens så hittade vi en löst hängande stålbalk i ett takbjälklag. Tidigare ägare hade rivit den bärande delen av väggen och satt in en eldstad (!), förmodligen utan att upptäcka att balken fanns där. Den nya ägaren, och tillika vår kund, hade själv rivit resten av väggen, även han utan att upptäcka balken.

Vår uppgift var att rikta undertaket och sätta upp gips. När vi började undersöka taket märkte vi att det var ca 7 cm lägre i mitten än längs kanterna av rummet. Hela rummet, alltså takstolens fria längd, var nu närmare 10 meter. Vi bestämde därför att det var dags att öppna upp undertaket och titta efter.

Vi trodde från början att svackan berodde på normal sättning i takstolarna, och var beredda på att behöva fälla in en balk för att kunna återställa det raka. Väldigt snart hittade vi dock balken, och insåg att den helt hängde på takstolarna. Så istället för att hålla upp taket, bidrog den till att vikta ner.

Så det blev till att hämta några stämp och stötta upp hela härligheten.

Problemlösningen

Nu hade vi en balk som var för kort och ett tak som hängde i ingenting. Hur löser man det? Genom att byta balk, eller förlänga den befintliga. Eftersom den befintliga redan är där, och det är otroligt lite utrymme för att byta den bestämde vi oss för att förlänga. Första tanken var att svetsa på en förlängning med förstärkningar – det blev dock snabbt andra planer eftersom allt runt om är trä. Inte en helt bra miljö för svetsning.

Alternativet blev att förlänga balken med bultförband. Det vill säga, vi la in två långa bitar längs med midjan av balken och borrade hål igenom för att fästa bultarna. Förlängningen av balken, alltså den nya änden, fick upplag på en limträbalk som i sin tur står på grundmuren. När vi släppte stämpen sjönk balken endast några millimeter. Fullt tillräckligt för att räknas som godkänt!

När väl balken var på plats kunde arbetet fortlöpa. Från upptäckt via problemlösning till utförande gick det två dagar. Genom att vi snabbt kunde ta fram en plan för utförandet, och specificera produkten vi ville ha levererad kunde smeden måttbeställa balken och komma ut för montaget nästan direkt.

Vi är helt säkra på att den här lösningen kommer att vara fullgod och hålla hela byggnadens livstid.

Att kunna göra den här typen av insatser är bland det roligare vi gör. Att hitta problem, diskutera fram en lösning under kort tid för att sedan ta ett beslut, ta fram underlag och omsätta till utförande UTAN att tappa allt för mycket tid är grunden till vår effektivitet. Det är förstås inte alltid möjligt, beroende på problem. Vi ser dock att vår vilja att effektivt lösa problemen och komma vidare i projektet, med bibehållen kvalité, är avgörande för många av våra projekt. Vi kommer alltid stöta på något, stort eller smått, och måste därför kunna lösa problemet snabbt.

Det som genomsyrar processen är dels kvalité, långsiktig hållbarhet, samt enkelhet. Att ta fram en så rimlig lösning som möjligt och göra den så enkel men ändå hållbar som det bara går. För att spara pengar både nu, och i framtiden.

Slutsats

Att kunna identifiera och lösa problem är inte för alla. Det finns företag så ”bara” utför. Det vill säga, de hade inte försökt identifiera problemet med sättningen i taket, enbart ”löst problemet” genom att rikta undertaket. Det i sin tur hade inneburit att taket med största sannolikhet hade get efter och sjunkit in.

Därför är det viktigt att komma till botten med problemet – att förstå varför det har uppstått och faktiskt inte ge sig förrän man hittat orsaken. Först därefter finns tillräckligt med information för att faktiskt åtgärda problemet och se till att det inte återkommer.

Så om du har ett klurigt problem, ta hjälp av oss genom kontaktformuläret och börja processen för att hitta en rättare lösning!