Ska du redan gå?

Hittade du svar på alla dina frågor? Vi ger dig gärna mer information så skicka oss ett meddelande och se om vi kan svara på frågan :)

Bygglovsprocessen, hur ser den ut och vad gör vi?

·

·

När du planerar att bygga om eller till ditt hus är bygglov ofta en nödvändig del av processen. Det är viktigt att förstå vilka regler som gäller och hur du går tillväga för att söka bygglov när du planerar projektet. Här nedan följer en kort genomgång av processen:

1. När krävs bygglov?

Bygglov krävs för de flesta större förändringar som påverkar fastighetens exteriör eller om du planerar att bygga nya strukturer på din tomt, till exempel en tillbyggnad, nytt garage eller altan. I vissa fall, som vid mindre fasadändringar eller altaner på marknivå, kan bygglov inte behövas, men det är alltid bra att kontrollera med kommunen. De flesta kommuner har en beskrivning av vad som behöver lov och inte på sin hemsida (länk till Göteborgs Stad).

2. Förberedelser och ritningar

För att ansöka om bygglov behöver du ha följande handlingar:

  • Situationsplan: Visar var byggnationen kommer placeras på tomten.
  • Planritningar: Beskriver byggnadens invändiga utseende, sett från ovan.
  • Fasadritningar: Visar byggnadens utsida från fyra håll.
  • Sektionsritningar: Ger en genomskärning av byggnaden för att visa höjder bland annat.

Det är lämpligt att anlita någon för att hjälpa till med att ta fram rätt handlingar , eftersom de måste följa kommunens riktlinjer. Men för vissa åtgärder så går det med enkelhet att göra ritningarna själva, så länge de blir tydliga och tillräckligt bra.

Däremot rekommenderar vi alltid att åtminstone konsultera en projektör för att tillse så att ni inte har missat något i handlingarna – och är det en större åtgärd med konstruktion och tekniska installationer är det nästa ett krav. Tänk då på att olika företag har olika profiler, tex; en arkitekt hjälper ofta inte till med tekniska dokument utan hänvisar till en konstruktör, och vise versa.

3. Ansökan om bygglov

När alla handlingar är klara kan du skicka in din ansökan till kommunen via deras e-tjänst eller per post. Det är viktigt att alla dokument är med för att undvika förseningar i processen. Kommunen granskar sedan din ansökan, och processen ska enligt lag inte ta mer än tio veckor (från det att ansökan är komplett). Om det är så att handläggaren anser att ansökan inte är komplett så går det att komplettera efter hand. Även då är det bra att ha anlitat någon som driver ärendet åt en – eftersom kompletteringarna kan komma in mycket snabbare och ofta är av mindre karaktär. Det gör att bygglovshandläggaren mycket snabbare kan avgöra ärendet.

Det går även att ansöka om bygglov, utan startbesked. Startbeskedet är det besked som kommunen ger när alla begärda dokument finns. Till startbeskedet behövs ofta tekniska handlingar och dokument som inte krävs för själva bygglovet – alltså gestaltningen. Är det ett större och mer komplext projekt så kräver ofta kommunen startsamråd. Det vill säga att byggherren, oftast en kontrollansvarig (KA) samt byggingenjören från kommunen träffas och går igenom alla handlingar för att se så att allt finns med och stämmer med kraven. I många fall behövs inte detta sammanträde – men dokumneten behövs i olika grad.

Vi använder möjligheten till att ta fram bygglov först när det finns oklarheter i om det är möjligt att få lov för åtgärden, eller om det finns närboende som är emot åtgärden och risken för överklaganden är hög. En process med överklaganden kan ta flera år att reda ut och då är det inte vettigt att ta fram alla tekniska handlingar innan ett bygglov har vunnit laga kraft.

4. Bygglovsavgift och grannehörande

Under processen kommer du att behöva betala en bygglovsavgift, vars storlek beror på projektets omfattning. I vissa fall behöver också dina grannar få chans att yttra sig om bygget, speciellt om det påverkar deras fastigheter. Hur det påverkar är till del subjektivt. Ofta tittar man på om höjder förändras, om siktlinjer störs eller om det är en olägenhet för grannarna. En olägenhet är inte alltid enkelt att definiera, varför grannarna skall ges möjlighet att uttala sig om de har något emot projektet. Här rekommenderar vi att tidigt prata med de grannar som är direkt påverkade, alltså angränsar, till din fastighet. Mycket kan lösas i ett tidigt skede. Vi tar ofta kontakt med grannarna under den tidiga fasen i projekteringen om det är så att vi ser att projektet kan tänkas skapa frågor hos dem. Genom dialog är det sedan enklare att hitta lösningar som alla är nöjda med.

Även vid överklaganden från grannarna är det bra att ha en utomstående part som kan medla och diskutera – hållningen är att hitta en lösning som är bra för alla, men utan att ge efter för det som faktiskt får eller kan byggas på fastigheten. Grannarna har enbart veto om byggnaden är inom 4,5 meter eller om det skapar en stor olägenhet.

5. Startbesked och byggnation

När bygglovet beviljas får du ofta ett startbesked om alla tekniska handlingar är inskickade (i den mån det är nödvändigt). I bygglovet (och startbeskedet) står angivet vilka villkor som ställs på projektet, det är också sunt att hålla kommunen informerad under projektets gång.

Några punkter som kommunen kan kräva är lägeskontroll, vilket är till för att se så att den nya byggnaden är rätt placerad.

6. Slutbesked

När projektet är färdigställt söker du om slutbesked. I bygglovet står angivet vilka dokumnet som behövs, oftast handlar det om ifyllda kontrollplaner, relationshandlingar (ritningar som visar hur det blev) och eventuellt intyg som visar att vissa saker är korrekt utförda. Allt för att säkerställa att allt utförts enligt bygglovet. Därefter får du ett slutbesked, som innebär att projektet är godkänt och du får börja använda det.

Är det större projekt kan det bli ett slutsamråd på plats. Oftas handlar det om nybyggnationer av hela villor. Det är sällan kommunen kommer ut och tittar på andra projekt – utan litar på att handlingarna har följts. Om någon senare skulle klaga på byggnaden kan de göra ett tillsynsärende, i och med det kan de komma att kontrollera så att byggnaden är uppförd enligt handlingarna – är den det avskrivs ärendet, om inte så upprättar de ett protokoll och förelägger om ändring samt återkallar slutbeskedet.


Att ansöka om bygglov kan kännas krångligt, men med rätt förberedelser och hjälp av professionella kan processen bli smidigare. Vi hjälper er med hela processen, från planering till färdigt bygglov och ser till att alla tillstånd och handlingar följs. Detta är en del av vår projektering. Ta gärna kontakt med oss för att får mer information om hur vi kan hjälpa just er!