Ska du redan gå?

Hittade du svar på alla dina frågor? Vi ger dig gärna mer information så skicka oss ett meddelande och se om vi kan svara på frågan :)

Småhusservice – kontroll vatten

·

·

I vår småhusservice ingår kontroll av vattenrör och installationer för att tidigt upptäcka läckage. Detta är något som enkelt kan göras av alla som bor i hus, och till viss del lägenhet.

Varför det är viktigt att kontrollera

Vatten är en stor orsak till skador i alla typer av hus, och ännu värre i trähus. Alla läckage är inte heller sådana som upptäcks direkt. I de allra flesta fall har läckaget pågått under lång tid, i liten omfattning, vilket är den värsta formen. Om det är ett plötsligt läckage som upptäcks snabbt är det ofta möjligt att torka ut stomme och eventuellt byta några enstaka skikt. Om det är ett långsamt tillflöde av vatten över tid kan skadorna vara betydligt värre och åtgärderna avsevärt mycket större. En hemförsäkring täcker oftast dessa skador till del, men de täcker aldrig olägenheten att behöva göra en stor renovering som inte är planerad.

Vad bör kontrolleras

Alla punkter där rör skarvas eller ansluts till utrustning/blandare är ställen som läckage kan uppstå. Detta gäller även avloppsrör. Därför bör man med jämna mellanrum kontrollera alla dessa skarvar. Många utanpåliggande rör, tex till element, går att snabbt se över och där är det även högre sannolikhet att man upptäcker ett läckage tidigt. Andra anslutningar kan vara svårare att se, tex de under köksbänkar eller bakom inspektionsluckor. Vi rekommenderar att man kontrollerar dessa ställen minst en gång i kvartalet för att säkerställa sig om att inte läckage har uppstått. Samtidigt kan man passa på att motionera eventuella avstängningsventiler vid tex handfat eller under köksbänken. Ett område som ofta inte kontrolleras är undersidan av kyl/frys. Även om det finns droppskydd är det ett riskområde, kontrollera därför även under kyl/frys och säkerställ att det inte läcker. Kontrollera även under droppskyddet, det har nämligen hänt att vatten letat sig in under droppskyddet utan att bli upptäckt.

När kontrollerade du huvudavstängningen senast?

Slutligen så vill vi råda att kontrollera huvudavstängningen vid vattenmätaren. Detta är sista försvaret mot ett läckande rör. Om den kranen har kärvat fast är det svårt att få stopp på ett slut läckage. därför rekommenderar vi att kontrollera detta minst en gång om året, för att se så att avstängning kan göras på ett säkert sätt. Det är aven bra att påminna sig själv och andra i bostaden om var den finns och se så att den inte är allt för svår att nå vid ett nödläge.

Alla de här punkterna ingår i vårt småhusserviceprogram och utföra i intervaller om månad/kvartal/år beroende på åtgärd. Programmet är till för att du ska kunna bo tryggt i som villa och skepnaders tid på annat, som är mer viktigt i din vardag. Ta gärna kontakt med oss för att förstå hur vi kan hjälp dig att bo lugnare. Vi utgår från Hisingen och utför arbeten i Göteborg, men sträcker oss även över Storgöteborg. För att ta kontakt med oss, använd gärna formuläret, eller skicka en offertförfrågan direkt så hör vi av oss till er!